Tempomat
+30
petr novy
hop2286
vlada
R-ježek
pokemon1
Petr Gabriel
hudy
panda
vlkr
Akinor
Efendy
mkb
lenin2001
silanko
LubosM
rokvac
Děda
Kopy
mistrli
citron99
_Mickey_
xslide
maky
razziel76
Koci
svar
Hynek
KŇAF
Popenec
sali
34 posters
Strana 1 z 6
Strana 1 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Tempomat
Podle Lazakova návodu jsem "úspěšně" namontoval tempomat
https://grandscenic.forumczech.com/interier-f11/tempomat-t59.htm?highlight=tempomat
Návod na dodatečnou montáž tempomatu do vozu Renault SCENIC II
Základním krokem k úspěchu je zjištění, jestli máme přípravu pro tempomat z výroby. Foto 4 Povolte dva TORX šrouby na spodní straně sloupku řízení. Uvolněte horní část plastu nad ovladači blikače a stěračů. Drží spolu se spodní částí pomocí 4 ks plastových západek, které najdete na zadní straně přepínače. Plastové obložení sloupku řízení drží na spodní polovině pouze na kovové sponě, kterou uvolníte lehkým tahem. V místě, kde bude po montáži originální otočný přepínač tempomat/omezovač, je nyní pouze záslepka, do které jsou přivedeny 3 kabely do bílého konektoru Foto 2 a na zadní straně komutátoru ( přepínače blikače) je v konektoru obsazena pozice pin 1 a 2 (označeny kroužkem na Foto 1). Pokud ano, máte přípravu pro tempomat a můžete pokračovat zakoupením origo přepínače v Renaultu obj. číslo 8200206738 kupoval jsem za cenu 1250,- vč.DPH.
Pokud máte v ruce přepínač, osadíte jej tlačítky podle chuti nebo toho, co máte po ruce.
K tlačítkům budete potřebovat ještě 4ks rezistorů o hodnotách
270 pro +, 100 pro -, 900 pro R, 3,9 pro 0. viz schema zapojení
2 kabely o délce cca 10 cm, smršťovací bužírku a 2 konektory. Nyní strávíte cca 1 hodinu s pájkou a vrtákem nebo pokud vám práce s takovouto elektronikou nic neříká, můj případ, tak pohledáte v okolí a požádáte kamaráda.
Nyní, když už máte vše připraveno, vytáhnete při vypnutém zapalování konektor z komutátoru, uvolníte a odložíte žlutý krycí plast, tím získáte přístup k plastovým pojistkám, které vždy po 1 kuse z každé strany přidržují PINY 1 a 2 na pozicích v konektoru. Řešení s vytažením mi přišlo nejvhodnější pro případ, že kolem mne jednou půjde volant s originálními tlačítky. Po uvolnění pinů vrátíte na konektor žlutý plast a zasunete zpět do komutátoru. Otočný ovladač osazený tlačítky nacvaknete namísto původní záslepky, spojíte k sobě právě uvolněné kablíky s vstupem a výstupem, na přepínadle, do otočného přepínače připojíte bílý konektor. Vrátíte zpět všechny plasty a můžete vyrazit na zkušební jízdu. Ovládání a funkce jsou popsány v návodu k obsluze auta, takže jenom stručně tlačítko + a - uložení, zvýšení nebo snížení uložené rychlosti, tlačítko R vyvolání uložené rychlosti, tlačítko 0 vypnutí tempomatu. Pokud budete chtít zobrazovat zprávy o uložení a nastavení rychlosti tempomatu nebo omezovače, budete muset ještě do autorizovaného servisu Renault a nechat si toto aktivovat za nějaký malý poplatek lišící se od servisu k servisu.
Poznámka k funkčnosti mého provedení:
1. - funkci omezovač nejde přetlačit plným plynem, nejsem jediný komu to nejde na RC foru už o tom někdo psal, ale nikdo to neřešil. Asi stejně jako já omezovač nepoužívá.
2. - tlačítko 0 mi nefunguje, zřejmě jsem hodnotu tak malého odporu, který je v plánku, dosáhl použitým tlačítkem a v kombinaci s rezistorem je to moc a ŘJ na něj nereaguje, ale zjistil jsem, že vypnutí tempomatu brzdovým pedálem je daleko pohodlnější a reaguje na sebemenší dotek o brzdový pedál.Na RC foru někteří uvádějí, že použili pouze tlačítko bez rezistoru a funguje jim to? Zatím nechávám beze změny a počkám si na verzi EVO I ))), pokud někdy přijde?
V praxi už si ho užívám celé tři týdny a při jízdě po dálnici je až neskutečné, kolik pozornosti jsem dřív věnoval hlídání si rychlosti. Nyní mám více času se věnovat provozu, více času, který v dálničních rychlostech může rozhodnout!?
BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: Ke konektoru zasunutého na zadní straně komutátoru Foto 1 se chovejte s citem. Zbývající kabely jsou pro klakson a AIRBAG
Hodně štěstí
občas se mi tu ztrácí přímo vložene fotky tak sem tu přidal link na rajče
http://tn-cz.rajce.idnes.cz/Tempomat_Renault_Scenic_2004/#
Nedostatek číslo 1 odstraněn chyba byla mezi sedačkou a volantem viz níže
https://grandscenic.forumczech.com/interier-f11/tempomat-t59.htm?highlight=tempomat
Návod na dodatečnou montáž tempomatu do vozu Renault SCENIC II
Základním krokem k úspěchu je zjištění, jestli máme přípravu pro tempomat z výroby. Foto 4 Povolte dva TORX šrouby na spodní straně sloupku řízení. Uvolněte horní část plastu nad ovladači blikače a stěračů. Drží spolu se spodní částí pomocí 4 ks plastových západek, které najdete na zadní straně přepínače. Plastové obložení sloupku řízení drží na spodní polovině pouze na kovové sponě, kterou uvolníte lehkým tahem. V místě, kde bude po montáži originální otočný přepínač tempomat/omezovač, je nyní pouze záslepka, do které jsou přivedeny 3 kabely do bílého konektoru Foto 2 a na zadní straně komutátoru ( přepínače blikače) je v konektoru obsazena pozice pin 1 a 2 (označeny kroužkem na Foto 1). Pokud ano, máte přípravu pro tempomat a můžete pokračovat zakoupením origo přepínače v Renaultu obj. číslo 8200206738 kupoval jsem za cenu 1250,- vč.DPH.
Pokud máte v ruce přepínač, osadíte jej tlačítky podle chuti nebo toho, co máte po ruce.
K tlačítkům budete potřebovat ještě 4ks rezistorů o hodnotách
270 pro +, 100 pro -, 900 pro R, 3,9 pro 0. viz schema zapojení
2 kabely o délce cca 10 cm, smršťovací bužírku a 2 konektory. Nyní strávíte cca 1 hodinu s pájkou a vrtákem nebo pokud vám práce s takovouto elektronikou nic neříká, můj případ, tak pohledáte v okolí a požádáte kamaráda.
Nyní, když už máte vše připraveno, vytáhnete při vypnutém zapalování konektor z komutátoru, uvolníte a odložíte žlutý krycí plast, tím získáte přístup k plastovým pojistkám, které vždy po 1 kuse z každé strany přidržují PINY 1 a 2 na pozicích v konektoru. Řešení s vytažením mi přišlo nejvhodnější pro případ, že kolem mne jednou půjde volant s originálními tlačítky. Po uvolnění pinů vrátíte na konektor žlutý plast a zasunete zpět do komutátoru. Otočný ovladač osazený tlačítky nacvaknete namísto původní záslepky, spojíte k sobě právě uvolněné kablíky s vstupem a výstupem, na přepínadle, do otočného přepínače připojíte bílý konektor. Vrátíte zpět všechny plasty a můžete vyrazit na zkušební jízdu. Ovládání a funkce jsou popsány v návodu k obsluze auta, takže jenom stručně tlačítko + a - uložení, zvýšení nebo snížení uložené rychlosti, tlačítko R vyvolání uložené rychlosti, tlačítko 0 vypnutí tempomatu. Pokud budete chtít zobrazovat zprávy o uložení a nastavení rychlosti tempomatu nebo omezovače, budete muset ještě do autorizovaného servisu Renault a nechat si toto aktivovat za nějaký malý poplatek lišící se od servisu k servisu.
Poznámka k funkčnosti mého provedení:
1. - funkci omezovač nejde přetlačit plným plynem, nejsem jediný komu to nejde na RC foru už o tom někdo psal, ale nikdo to neřešil. Asi stejně jako já omezovač nepoužívá.
2. - tlačítko 0 mi nefunguje, zřejmě jsem hodnotu tak malého odporu, který je v plánku, dosáhl použitým tlačítkem a v kombinaci s rezistorem je to moc a ŘJ na něj nereaguje, ale zjistil jsem, že vypnutí tempomatu brzdovým pedálem je daleko pohodlnější a reaguje na sebemenší dotek o brzdový pedál.Na RC foru někteří uvádějí, že použili pouze tlačítko bez rezistoru a funguje jim to? Zatím nechávám beze změny a počkám si na verzi EVO I ))), pokud někdy přijde?
V praxi už si ho užívám celé tři týdny a při jízdě po dálnici je až neskutečné, kolik pozornosti jsem dřív věnoval hlídání si rychlosti. Nyní mám více času se věnovat provozu, více času, který v dálničních rychlostech může rozhodnout!?
BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ: Ke konektoru zasunutého na zadní straně komutátoru Foto 1 se chovejte s citem. Zbývající kabely jsou pro klakson a AIRBAG
Hodně štěstí
občas se mi tu ztrácí přímo vložene fotky tak sem tu přidal link na rajče
http://tn-cz.rajce.idnes.cz/Tempomat_Renault_Scenic_2004/#
Nedostatek číslo 1 odstraněn chyba byla mezi sedačkou a volantem viz níže
Naposledy upravil sali dne Mon Feb 21, 2011 9:37 pm, celkově upraveno 5 krát (Reason for editing : Editace fotek)
sali- Poeet p?íspivku : 684
Registration date : 08. 11. 08
Re: Tempomat
Tak to je super... Myslíš, že by to zvládnul i člověk který umí jen dolévat benzín, vodu do ostřikovačů a vyměnit si olej??? To znamená já Těším se na další fotky. Možná by jsi je i mohl popsat, co je který drátek a co s tím dál děláš.
Popenec- Poeet p?íspivku : 667
Registration date : 24. 07. 09
Jasně, že zvládnul, stačí jako v mém případě najít v okolí šikovného člověka co umí s pájkou a zapojí tlačítka. Zbytek je lehoučký. Na návodu se pracuje. Nevím proč mi nějak nejde nahrát víc než jedna fotka, takže zatím rajče a popis bude co nevidět.
EDIT: Nahrání fotek vyřešeno, popis taky. Toš hodně šťastných kilometrů.
EDIT: Nahrání fotek vyřešeno, popis taky. Toš hodně šťastných kilometrů.
Dík.
Vážení,nikdy jsem nebyl registrovanej,ale když jsem našel Váš návod ,dokonce se mi povedlo vše i rozchodit(sice v jednodušší podobě).Nedalo mi Vám poděkovat!!!.Vyřešil jsem vše velmi jednoduše,vypínačem tempomat zapnu,jedním tlačítkem + přidám požadovanou hodnotu a jedu.Investice nula, vše dala dílna.Moc, moc super věc, ta mi v autě chyběla.ZDRAVÍ KŇAF.
KŇAF- Poeet p?íspivku : 10
Registration date : 06. 03. 10
Tempomat
Tak jsem, po emailové spolupráci s KŇAFem, zprovoznil tempomat a omezovač. Díky za rady.
Podle návodů, které jsou tady nafóru, jsem to všechno provrtal, propájel, pospojoval ...
Měl jsem z toho strach, protože el. není můj kůň. Ale šlo to dobře. Není se čeho bát.
Funguje to všechno jak má.
Podle návodů, které jsou tady nafóru, jsem to všechno provrtal, propájel, pospojoval ...
Měl jsem z toho strach, protože el. není můj kůň. Ale šlo to dobře. Není se čeho bát.
Funguje to všechno jak má.
Hynek- Poeet p?íspivku : 151
Registration date : 18. 10. 09
Nahoď dokumentaci výsledku
svar- Poeet p?íspivku : 2615
Registration date : 28. 07. 08
Svar byl rychlejší, ale dejte fotky finalní podoby ať se ukáže, že to jde esteticky třeba líp než moje humpolácké tlačítka
Zítra nafotím a pokud se to povede, vložím.
Tak tady je to:
Páčka je na přepínání tempomat, vypnuto, omezovač.
Ostatní čtyři tlačítka jsou na ovládání.
Ovládání je pro prsty levé ruky, stejně jako ovládám blinkry.
Cena materiálu cca 250,- + práce.
http://img225.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img225/6923/20100331456.jpg
http://img225.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img225/7780/20100331455.jpg
Páčka je na přepínání tempomat, vypnuto, omezovač.
Ostatní čtyři tlačítka jsou na ovládání.
Ovládání je pro prsty levé ruky, stejně jako ovládám blinkry.
Cena materiálu cca 250,- + práce.
http://img225.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img225/6923/20100331456.jpg
http://img225.imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img225/7780/20100331455.jpg
Dobrá práce, ale nějak jsi malinko slevil z původních požadavků
svar- Poeet p?íspivku : 2615
Registration date : 28. 07. 08
Pravda.
Ale když jsem viděl, kolik by to stálo v originále ..., přišla na řadu "ruční" práce.
Měl jsem totiž obavu z toho, že z jiných, než originálních dílů bych to nesvedl.
Pak jsem našel odvahu, se do toho pustit a s výsledkem, funkčností, jsem velmi spokojený.
Ale když jsem viděl, kolik by to stálo v originále ..., přišla na řadu "ruční" práce.
Měl jsem totiž obavu z toho, že z jiných, než originálních dílů bych to nesvedl.
Pak jsem našel odvahu, se do toho pustit a s výsledkem, funkčností, jsem velmi spokojený.
Chlapi a co toto http://www.levnealarmy.cz/eshop/tempomaty/packovy-ovladac-levy-pravy-cm35.html?id_block=1
mě se to docela líbí, ale nevim jestli by to nepřekáželo dalším ovladačům?
Nenašel jsem tam velikost tý páčky.
mě se to docela líbí, ale nevim jestli by to nepřekáželo dalším ovladačům?
Nenašel jsem tam velikost tý páčky.
Koci- Poeet p?íspivku : 297
Registration date : 17. 04. 09
Myslím, že pokud by se to dobře umístilo, nemuselo by to být špatné.
Jen dobře napojit dráty ...
Jen dobře napojit dráty ...
Tempomat
Zdravím všechny na fóru. Jak jsem slíbil salimu, že napíši, tak už mám za pomoci kamaráda elektrikáře hotový spínač. V pondělí jedu do Renaultu na montáž a povolení v počítači.
Níže zasílám foto. Akorát jsem si objednal černá tlačítka a přišla mi modrá.
Níže zasílám foto. Akorát jsem si objednal černá tlačítka a přišla mi modrá.
razziel76- Poeet p?íspivku : 2
Registration date : 28. 05. 10
Dneska jsem učinil velký objev. Ukazuju známému že mi funguje tempomat i omezovač stejně jako originál. Až na nedostatek u omezovače. Dostali jsme se k ukázce funkce omezovač. Zapnu nastavím a jedem. Plyn tlačím až k podlaze, omezovač funguje a nepustí. V tom hlásím že ať šlapu na plyn jak šlapu tak ho nepřetlačím a demonstrativně uvolním a znovu prudce šlápnu na plyn a ups omezovač vypnul, v motoru chytli saze a Lucifer vystřelil vpřed.
Tedy objev: omezovač můžu vypnout prošlápnutím plynu stejně jako v originále jenom jsem na to nešel prvně správnou cestou.
Nedostatek číslo 1 odstraněn chyba byla mezi sedačkou a volantem
Tedy objev: omezovač můžu vypnout prošlápnutím plynu stejně jako v originále jenom jsem na to nešel prvně správnou cestou.
Nedostatek číslo 1 odstraněn chyba byla mezi sedačkou a volantem
Zdarec hoši, tak by to mělo ještě pokračovat, tato funkce omezovače dovolí zrychlit pro předjetí a po opětovném uvolnění a přidání by omezovač měl znovu omezovat nastavenou rychlost. Tak hovořil pan Merunka o naprosté novince u Forda Fiesty jak to u fordů nadstandartně vybavili......( sraby, naši mazlíčkové to mají milion let.....) Jó a ještě chválil 16stovku duratec jakýže je to skvělý motor, že má 110 koní ( ten samej máme ve Focusu a je to naprostá srágora), jóó holt už ford není to co bejvávalo....
maky- Poeet p?íspivku : 2602
Registration date : 21. 01. 10
Ano správně překonáš nastavenou hodnotu pouze na omezenou dobu a po návratu rychlosti pod nastavenou hodnotu opět omezuje. Ale já neuměl do včera krátkodobě překonat nastavenou hodnotu omezovače a hledal jsem kde udělal tvůrce chybu. Proto jsem omezovač ani nepoužíval, protože nemožnost překonat nastavenou hodnotu mně přišlo jako nebezpečné.
Zdravím,
velice mě zaujala možnost domontování tempomatu, a asi do něj také půjdu.
jen se chci zeptat, proč má tempomat tolik tlačítek?
Chtěl bych mít co nejjednodušší variantu, tedy rozjet auto na potřebnou rychlost (třeba 130km/h) zmáčknout tlačítko a tím by se tempomat aktivoval. Při zmáčknutí brzdy by se vypl. nastavování rychlosti tlačítkem bych ani nepotřeboval.
Prosím tedy o sdělení, na co je tolik tlačítek.
Díky za informace
velice mě zaujala možnost domontování tempomatu, a asi do něj také půjdu.
jen se chci zeptat, proč má tempomat tolik tlačítek?
Chtěl bych mít co nejjednodušší variantu, tedy rozjet auto na potřebnou rychlost (třeba 130km/h) zmáčknout tlačítko a tím by se tempomat aktivoval. Při zmáčknutí brzdy by se vypl. nastavování rychlosti tlačítkem bych ani nepotřeboval.
Prosím tedy o sdělení, na co je tolik tlačítek.
Díky za informace
Mno.
Tlacitka takto:
na volantu 4: + - pridani rychlosti, - - ubrani rychlosti, R - vyvolani ulozene rychlost, O - vypnuti tempomatu
pod volantem otocny prepinac: omezovac / vypnuto / tempomat
Mickey
Tlacitka takto:
na volantu 4: + - pridani rychlosti, - - ubrani rychlosti, R - vyvolani ulozene rychlost, O - vypnuti tempomatu
pod volantem otocny prepinac: omezovac / vypnuto / tempomat
Mickey
_Mickey_- Poeet p?íspivku : 1200
Registration date : 25. 04. 09
Díky moc.
je nutné, tam tyto všechny tlačítka zapojovat?
Stačilo by mě jedno, pro aktivaci tempomatu, je to možné? Další věci jako omezovač apod. nepotřebuji.
je nutné, tam tyto všechny tlačítka zapojovat?
Stačilo by mě jedno, pro aktivaci tempomatu, je to možné? Další věci jako omezovač apod. nepotřebuji.
Jo, tak to si musis pockat na odpoved tech, co to delali svepomoci. Ja to mam v originale, takze nevim.
Myslim si, ze teoreticky by to jit melo, co na to praxe, to uz je jina.
Mickey
Myslim si, ze teoreticky by to jit melo, co na to praxe, to uz je jina.
Mickey
_Mickey_- Poeet p?íspivku : 1200
Registration date : 25. 04. 09
Není nutné montovat všechny tlačítka k nastavení se požívá tlačítko + nebo - tak zabuduj jedno tlačítko s příslušnou hodnotou odporu podle plánku a straně 1 otočný přepínač a je to.
Díky, a ten otočný přepínač je také nutný?
Stačilo by mně fakt jednoduše zapnout tempomat jedním tlačítkem a vypínat brzdou
Stačilo by mně fakt jednoduše zapnout tempomat jedním tlačítkem a vypínat brzdou
No nějak musíš propojit kabely toho bílého konektoru co patří do otočného ovladače. Tak ještě jeden vypínač na spojení těch kabelů. Natvrdo bych to nedával. Který kabel s kterým spojit ti, ale neřeknu ne že bych nechtěl, ale dal jsem otočný ovladač a ten to za mně rovnou vyřešil.
Strana 1 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 1 z 6
Povolení tohoto fóra: